De overdracht bij de notaris

Als het koopcontract is getekend, de bedenktijd voorbij is en de ontbindende voorwaarden niet nodig bleken, is het huis nog niet uw eigendom. De woning moet namelijk nog officieel worden overgedragen. Daarvoor moet u naar de notaris.


De notaris regelt alle juridische zaken rond de overdracht. Hij is ook de enige die dat mag doen. De notaris is onafhankelijk en onpartijdig en kijkt daarom naar de belangen van de koper én die van de verkoper.

Tip 1:

De notaris kan het koopcontract inschrijven bij het Kadaster. De verkoper kan de woning dan niet meer aan iemand anders verkopen. Ook wordt u beschermd tegen bijvoorbeeld beslaglegging op de woning. Als dat gebeurt, kan de woning namelijk niet zonder meer aan u worden overgedragen.

Achter de schermen


Onderzoek

Voordat de woning van verkoper aan koper kan worden overgedragen, heeft de notaris onderzoek gedaan: naar de achtergrond van koper en verkoper, het huis, de hypotheeksituatie en mogelijke bijzonderheden in de gemeente. Als er iets niet in orde is en problemen kan opleveren, trapt hij direct op de rem. En meestal zorgt hij er voor dat de problemen meteen worden opgelost. Het meeste werk doet hij achter de schermen, zodat u alleen nog maar hoeft te tekenen.


Bewaken financiële proces

De notaris bewaakt de financiële kant van de overdracht. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bank en de verkoper hun geld krijgen. Daarbij wordt natuurlijk gelijk overgestoken. De woning is dus pas verkocht als zeker is dat de koopsom is betaald.


Akte opstellen

De notaris stelt de akte voor u op. Dat is altijd maatwerk, want iedere situatie is anders. Maar bepaalde stukken tekst zijn wel hetzelfde of lijken in ieder geval erg op elkaar. Dat moet ook wel. Het is belangrijk dat in de akten omschrijvingen en begrippen staan die wettelijk geldig zijn. Het is makkelijker om dat te controleren als alles zoveel mogelijk hetzelfde is.


Ondertekening leverings- en hypotheekakte

Bij de overdracht tekent u de leveringsakte en de hypotheekakte. De leveringsakte wordt ook getekend door de verkoper en de notaris. En de hypotheekakte door uw bank en de notaris. Vaak wordt een medewerker van de notaris gemachtigd om te tekenen namens de verkoper en de bank.

Tip 2:

In de hypotheekakte vindt u de hoogte van de hypothecaire inschrijving. De hypothecaire inschrijving geeft weer aan wie tegen welk bedrag het recht van een hypotheek is afgegeven. U kunt kiezen om een hogere hypothecaire inschrijving te laten opnemen, dan uw hypothecaire lening. Dit doet u bijvoorbeeld wanneer u wil verbouwen (en u dit met middelen van uw geldverstrekker wil bekostigen). De hypotheekakte beschrijft verder het onderpand, de hypotheekrente, aflossingsmethode, verplichte verzekeringen en overige voorwaarden.

Hoe kiest u een notaris uit?

Als koper betaalt u de kosten van de notaris, daarom mag u de notaris kiezen. Belangrijk voor uw keuze zijn onder andere:


De locatie: een notaris dicht bij huis kan handig zijn. Met name wanneer u meerdere keren langs het notariskantoor moet. Bijvoorbeeld voor bijzonderheden rondom de koop of bijkomende juridische zaken, zoals het opstellen van een samenlevingscontract.


De communicatie: bij het kopen van een woning heeft u een duidelijke uitleg over de wettelijke begrippen en bepalingen nodig. Een persoonlijke klik met de notaris kan daarnaast fijn werken.


De expertise: de notaris moet uw vragen over het kopen van de woning goed kunnen beantwoorden. Zo voelt u zich begrepen en op uw gemak bij de aankoop.

Tip 3:

Als nieuwe woningeigenaar kunt u verschillende kosten eenmalig aftrekken van uw inkomen bij de Belastingdienst. Dit levert financieel voordeel op. De kosten voor de notaris horen gedeeltelijk bij de aftrekposten. De kosten die betrekking hebben op de koopakte zijn niet aftrekbaar. De kosten voor de hypotheekakte zijn wel aftrekbaar. •