Dit doet de notaris bij de verkoop van uw woning 

Als u uw huis gaat verkopen, komen daar allerlei zaken bij kijken. En een huis verkopen doet u niet elke dag. Wat is de rol van de notaris bij de verkoop van uw woning en waar moet u zelf op letten? We lichten het uit.

De notaris regelt alle juridische zaken rond de overdracht van de woning. Hij of zij is de enige die dat mag doen. Deze persoon is onafhankelijk en onpartijdig en behartigt de belangen van de koper en verkoper.

Informatieplicht verkoper

U als verkoper heeft een informatieplicht. Dit betekent dat u de koper alles moet vertellen over zaken die invloed kunnen hebben op de waarde van het huis.


Doet u dat niet, terwijl u wel weet van het gebrek? Dan zijn de kosten voor reparatie voor de verkoper. De koper moet wel bewijzen dat de verkoper wist van het gebrek, maar het vóór het sluiten van de koopovereenkomst niet vertelde.


De koper heeft zelf ook de plicht om onderzoek te doen naar de staat van de woning en alles wat invloed kan hebben op zijn woonplezier. De makelaar stelt de koopovereenkomst op en deze wordt door beide partijen getekend. Dit document is de schriftelijke vastlegging van de mondelinge koopovereenkomst en zal naar de notaris worden gezonden voor verdere afhandeling.


Onderzoek voor de overdracht kan plaatsvinden

De notaris doet achter de schermen onderzoek voordat de woning van verkoper aan koper kan worden overgedragen. Dit onderzoek gaat om de achtergrond van koper en verkoper, de woning, de hypotheeksituatie en mogelijke bijzonderheden in de gemeente. Als er iets niet in orde is, moeten de problemen eerst worden opgelost alvorens de akte van levering kan worden getekend.


De akte van levering

Als alles in orde is, kan de akte van levering worden getekend. Dit is een juridisch document, waarvoor speciale kennis nodig is. De notaris beschikt over die kennis. Hij of zij zorgt ervoor dat alles wat in het koopcontract staat duidelijk is voor beide partijen. U weet dan precies waarvoor u allemaal tekent.


Het is ook verstandig om op te nemen wat u moet doen als de koper in gebreke blijft. U kunt bijvoorbeeld vastleggen dat de koper een boete moet betalen als de overdracht door zijn toedoen niet doorgaat op de geplande datum.


Wie betaalt wat?

De koper betaalt de notaris. Dit zijn kosten om eigenaar van de woning te worden, ook de kosten zoals de overdrachtsbelasting en Kadasterkosten zijn in het algemeen voor rekening van de koper. Ook als verkoper kunt u te maken krijgen met notariskosten, bijvoorbeeld voor het laten uitschrijven van de hypotheek uit het Kadaster (ook wel doorhalen of royeren genoemd).